Kakav vikend za žene u sportu! Postavljeni novi svjetski rekordi

Vikend iza nas bio je iznimno uspješan za ženski sport. Na atletskom mitingu Dijamantne lige u Parizu srušena su dva svjetska rekorda. Mladoj Ukrajinki Jaroslavi Mahučik pošlo je za rukom ono što nije uspjelo Blanki Vlašić – postavila je novi svjetski rekord u skoku u vis. Kenijska trkačica na srednje staze Faith Kipyegon srušila je dosadašnji svjetski rekord na 1500 metara kojeg je sama postavila prošlog lipnja.

Iz prvog pokušaja

Mahučik je preskočila 2,10 metara, dok je prethodni rekord bio 2,09 metara. Držala ga je Bugarka Stefka Kostadinova, a postavljen je već davne 1987. godine u Rimu. Mahučik je novi svjetski rekord preskočila iz prvog pokušaja. Prije toga je preskočila 2,07 metara i tako postavila i novi ukrajinski rekord.

“Dolazeći na ovo natjecanje, imala sam osjećaj da mogu skočiti 2,07 metara, a možda i 2,10 metara. Konačno sam upisala Ukrajinu u povijest svjetske atletike”, rekla je Mahučik nakon nevjerojatnog uspjeha, prenosi Guardian.

Naša Blanka Vlašić pokušavala je oboriti rekord koji je postavila Kostadinova nekoliko puta, no nije joj pošlo za rukom. Najviša visina koju je uspjela preskočiti bila je 2,08 metara. Time se našla na trećem mjestu po najvišim skokovima u povijesti ove sportske discipline. To mjesto dijeli sa Šveđanskom Kajsom Bergqvist.


Pročitajte više: Upala kao zamjena za Jeličića, a onda ga zasjenila


Srušila svoj vlastiti rekord

Nakon toga uslijedila je utrka na 1500 metara. Kipyegon je za tu udaljenost trebalo samo 3 minute i 49,04 sekundi, što je za sedam stotinki manje od prošlogodišnjeg svjetskog rekorda kojeg je sama postavila u Firenci.

Važno je za istaknuti da samo dvoje od 13 trkača nije postavilo svoj novi osobni rekord. Australka Jessica Hull završila je druga s vremenom od 3 minute i 50,83 sekunde, što je peto najbrže vrijeme ikada te novi australski rekord. I Britanka Laura Muir postavila je novi britanski rekord od 3 minute i 53,79 sekundi te završila na trećem mjestu.

Foto: Canva / Instagram @faithkipyegon, Instagram @rosya_dp @ulfschiller

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Lejla Zalihić

Žena, majka, heroj: Skočila u bujicu, plivala tri kilometra i spasila...

Lejla Zalihić iz Butorović Polja kod Konjica spasila je život svoje kćerke na način kako to mogu samo oni najhrabriji, a...
- Advertisment -