Koliko sna nam je potrebno za kvalitetno funkcioniranje?

Ne upozorava se uzalud na važnost kvalitetnog sna. On donosi brojne koristi za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. Kada spavamo dovoljno, naš imunološki sustav funkcionira optimalno, smanjujući rizik od infekcija i bolesti. Tijekom spavanja tijelo se obnavlja i popravlja, uključujući mišiće, tkiva i stanice, što poboljšava regeneraciju.

Kvalitetan san također pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka i smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Pomaže i u regulaciji hormona koji kontroliraju glad i sitost, što može pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine, te održava zdravu razinu šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa.

Koliko je dovoljno sna?

Pa onda, koliko nam je sna potrebno? Za odrasle osobe preporuča se od 7 do 9 sati dnevno. Zadnjih nekoliko godina krenulo se pričati i o tome da ženama treba više sati sna nego muškarcima. Razlog tome su, primjerice, hormonske fluktuacije kroz koje žene prolaze tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoća i menopauza. Žene imaju tendenciju i da doživljavaju više poremećaja sna, poput nesanice i poremećaja disanja tijekom spavanja. To povećava potrebu za dodatnim snom.

Žene često obavljaju i više poslova odjednom te time koriste više moždanih resursa tijekom dana. To može rezultirati većom potrebom za oporavkom tijekom spavanja. Naravno, svaki organizam je individualan i važno je slušati svoje tijelo, no uvijek bi trebali težiti spavati minimalno 6 sati. Osiguravanje adekvatne količine kvalitetnog sna ključno je za sveukupno zdravlje i dobrobit.


Pročitajte više: Poboljšajte svoj power nap uz – kavu!


Sve dobrobiti spavanja

Na mentalnoj i kognitivnoj razini, dovoljna količina sna poboljšava pamćenje i sposobnost učenja jer mozak tijekom spavanja obrađuje i pohranjuje informacije. Povećava se koncentracija i produktivnost, poboljšavaju se kognitivne funkcije poput pažnje, donošenja odluka i kreativnog razmišljanja.

Kvalitetan san također pomaže u regulaciji raspoloženja, smanjujući rizik od depresije i anksioznosti te povećava emocionalnu stabilnost, smanjujući razdražljivost i stres. Uz to, san poboljšava motoričke vještine, smanjuje rizik od nesreća i ozljeda te povećava otpornost na svakodnevni stres.

Women in Adria u suradnji s s partnerima Hilding Anders, JYSK i Nutripharm poručuje svim zaposlenim ženama i majkama – Sleep Your Way To The Top. Pridružite nam se u promicanju svijesti o važnost sna i ispunite anketu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Lejla Zalihić

Žena, majka, heroj: Skočila u bujicu, plivala tri kilometra i spasila...

Lejla Zalihić iz Butorović Polja kod Konjica spasila je život svoje kćerke na način kako to mogu samo oni najhrabriji, a...
- Advertisment -