Nina Dusper Sušić iz Hitachi Energy: ‘Ne želim da nam se djeca skuhaju na temperaturi od 50°C’

Doprinos društvu kroz razvoj vrhunske i originalne tehnologije. Tako je glasila osnivačka misija Hitachija, konglomerata u čijoj podružnici Hitachi Energy djeluje Nina Dusper Sušić, predsjednica uprave za područje Balkana. Upravo se ona slaže s mišlju kako su inovacije i inovativnost ono što će nas pomaknuti s “negativne putanje klimatskih promjena kojom smo krenuli”.

banner održivost

Zato su inovativnost i održivost dvije strane jedne kovanice klimatskih promjena – potraga za revolucionarnim idejama pokreću napredak i osiguravaju dobrobit planeta na kojemu živimo. Tako se utječe na ublažavanje posljedica koje ovaj globalni problem nosi sa sobom. Dusper Sušić je na Konferenciji za žene u održivosti iznijela na koja četiri stupa prema njoj počiva liderstvo i koja je poveznica liderstva, održivosti i inovacija.

predsjednica uprave Hitachi Energy

Četiri stupa liderstva

„Lider je tu da povezuje. Lider povezuje ljude i svrhu, ljude i ljude, ljude i izvedu te ljude i potencijal. To su četiri stupa na kojima počiva liderstvo“, objašnjava Dusper Sušić.

Svoju svrhu ova je liderica pronašla kada se odmaknula od prvotnog karijernog puta, a to su bile “čiste financije”.

“Htjela sam raditi nešto što će ostaviti trag iza mene”, ističe Dusper Sušić. Nema joj veće sreće nego kad se vozi s djetetom pa se ono razveseli, primjerice, vjetroelektrani, a ona mu onda može reći zašto je ona važna i da je upravo njegova majka pomogla postaviti ju.

Bez svrhe nema smisla u ničemu, a graditi održivi planet njezina je svrha. Da održivost ne bude samo parola, Dusper Sušić objašnjava kako je nužno imati konkretne ciljeve. Dobro postavljeni ciljevi bitan su alat za samomotivaciju jer ciljevi daju smisao našim postupcima i ciljevi su put do ostvarenja te naše svrhe.

“Važno je imati neki cilj zbog sebe samog, a i kao lideru lakše mi je kada vjerujem u ono što radimo”. Dusper Sušić naglašava kako su ona i njene kolege sretni s onime čime se bave jer im njihov posao omogućava da rade na „boljem sutra“.

“Ono što radimo, to i živimo. Razmišljam o svim generacijama koje dolaze…”, iskreno je kazala. Ne želi, kaže, da se naša djeca praktički ‘skuhaju’ jer zbog nas moraju živjeti na prosječnoj temperaturi od 50 °C.


Pročitajte više: Žene u održivosti složne: ‘U eri problema, budite rješenje’


Uprava sa 100 posto žena

Drugi stup lidershipa naziva people to potential i kao što sam naziv ukazuje, odnosi se na razvijanje i prepoznavanje potencijala koji postoji u svakoj osobi. Dusper Sušić funkcionira po principu po kojem bi svaki dobar lider trebao – vidite potencijal u svakome i budite otvoreni prema promjenama koje se događaju.

“Osoba mora biti otvorena prema situaciji jer su inovacije jedino što nas može spasiti u svim sferama”, kazala je. Biti otvoren prema učenju iznimno je važno. Za nju je, smije se, dugo vremena “AC/DC bio samo rock bend”. O izmjeničnoj struji nije znala ni „i“. Danas je pak žena na liderskoj poziciji u energetskom sektoru. Jer netko je prepoznao u njoj potencijal i motivaciju i podržao ju u njezinom razvoju.

“Važan je upravo taj mindset otvorenosti, spremnosti na učenje i prepoznavanja potencijala u idejama jer da bi se ljude potaknulo na inovacije, a time i na promjene, važan je otvoreni duh i um“.

Hitachi je prepoznao potencijal u ženama. Omjer žena u upravi tvrtke u energetskom sektoru koji je iznad 40 posto apsolutna je rijetkost, gotovo neviđeno. Već se dvadeset posto smatra divnim postotkom, a njena se uprava sastoji od sto posto od žena. Od inženjerki do računovotkinja. Ženska energija Nini je iznimno važna. S još dvije iznimne žene pokrenula je XEnergy, udrugu za žene u energetici. Tako su prof. dr. sc. Nela Vlahinić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Martina Biondić iz HEP-a i Nina Dusper Sušić iz Hitachi Energyja spojile akademski svijet s realnim sektorom.

“Odlučile smo da želimo napraviti nešto da pridonesemo tome da sve malo povežemo i potaknemo sektore na suradnju”, kazala je Dusper Sušić.


Pročitajte više: Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?


Rezultati će pokazati napore

Treći stup je people to performance. Kada su ostvarena prethodna dva stupa onda je praktički ostvaren i ovaj treći jer svi ti napori koje lider ulaže u ljude odrazit će se u rezultatima.

„Mi smo unutar kompanije točno konkretizirali po točkama do čega i kako želimo doći”, ističe. Dodaje da su rezultati koje radnici dobivaju odraz okruženja u kojemu se nalaze, a to uključuje i kako ih tretiraju njihovi nadređeni zato je u bazi svega onaj četvrti stup lideršipa –people to people.

„Važno je zaposlenike cijeniti i razumjeti da je zadaća lidera ohrabrivati i poticati zaposlenike. Želim da se apsolutno svaki zaposlenik, a pogotovo žene, osjećaju slobodno razvijati se kao osobe”, kazala je pa dodala: “ako vam netko spočitava zato što ćete, recimo, imati obitelj onda ta osoba nije lider, a onda ni vama nije mjesto tamo”.

Dusper Sušić objašnjava kako kompanije koje svoje zaposlenike penaliziraju jer imaju ili želi imati obitelj više ne postoje ili će postojati još vrlo kratko. Ljudi više nemaju nauma trpjeti tvrtke koje ih tretiraju kao stroj za ostvarivanje profita radije nego li kao pojedinca. Zaposlenici 21. stoljeća zahtijevaju da ih se razumije – njihove želje, misli i potencijale.

“Vi lojalnijeg zaposlenika od onog kojem ste omogućili kvalitetan privatan život i work-life balans nećete imati”, istaknula je predsjednica uprave Hitachi Energy i zaključila da je sretan zaposlenik lojalan zaposlenik.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -