Fifty-Fifty: Ovih šest političarki vjerojatno će u Europski parlament

Hrvatska je jučer četvrti put otkad je u Europskoj uniji izašla na izbore za Europski parlament, a DIP je objavio prijevremene rezultate koji pokazuju da je apsolutni pobjednik HDZ sa 6 mandata. Plaću europarlamentaraca dobit će i 4 predstavnika SDP-a i partnera, 1 DP-ovac i 1 Možemo!-vac. Hrvatska u Europski parlament šalje 12 zastupnika na mandat od 5 godina i plaću od 10.075,18 eura bruto. Ako se stanje ne promijeni i netko se ne odrekne svojeg mandata, u EU Parlament šaljemo 6 političara i 6 političarki.

Tko će u Europski parlament?

Iako je prvi na listi HDZ-a hrvatski premijer u trećem mandatu Andrej Plenković, on će se ipak držati Hrvatskog sabora, pa su u igri za Europski parlament iz HDZ-a: Dubravka Šuica, Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko i Sunčana Glavak. Upitna je i Šuica, trenutna potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. Ako Šuica ‘otpadne’, u Parlament će Tomislav Sokol koji je bio 8. na HDZ-ovoj listi.

Četiri zastupnika koja odlaze iz redova SDP-a i partnera su Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković Kraljić i Tonino Picula. Picula je inače bio na samom dnu liste, ali je ‘izgurao’ Marka Vešligaja tako što je prešao prag preferencijalnih glasova.

Možemo! će u Europski parlament poslati predvodnika liste, Gorana Bosanca, iako ga je po broju preferencijalnih glasova i prijeđenim pragom nadmašila Ivana Kekin. Domovinski pokret pak šalje Stephena Bartulicu koji je, sveukupno gledajući, treći po broji preferencijalnih glasova birača: čak 35.000 glasača zaokružilo je njegovo ime na biračkoj ‘plahti’. Više preferencijalnih glasova osvojili su samo Biljana Borzan (83.551) i Andrej Plenković (101.720).

U Europski parlament tako, čini se, odlazi 8 starih i 4 novih zastupnika. Prvi put u Bruxelles odlaze Davor Ivo Stier (HDZ), Nikolina Brnjac (HDZ), Stephen Nikola Bartulica (DP) i Gordan Bosanac (Možemo!).


Pročitajte više: Hrvatima simulirali menstrualne bolove. Je li ovo najgenijalnija kampanja za EU izbore?


Političarke na putu za Bruxelles

Hrvatska bi tako ove godine mogla u Europski parlament poslati jednaki broj političara i političarki, ovisno hoće li Šuica prihvatiti svoje mjesto. Svoje mjesto tako su osigurale političarke iz dvije opcije: HDZ-ove Dubravka Šuica, Nikolina Brnjac, Željana Zovko i Sunčana Glavak te Biljana Borzan i Romana Jerković Kraljić s liste SDP-a i partnera.

Podsjećamo, odaziv na izbore bio je svega 21,36%. To je čak 8,53% manje nego 2019. godine. Mnogi građani pitaju se i kako to da neki kandidati s pobjedničkih listi ne idu u Parlament iako imaju veći broj glasova od onih koji su ‘prošli’ – odgovor je jednostavan: preferencijalni glasovi se uvažavaju ako njihov broj iznosi najmanje 10% glasova koje je osvojila pojedina lista.

Foto: Canva / Twitter / službene web stranice

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

početak jeseni savjeti

Teško vam pada početak jeseni? Niste jedini. Evo kako izdržati kraj...

Ako osjećate psihološki pad na kraju ljeta, niste jedini. Za mnoge ljude ljeto ima nostalgičnu i emocionalnu težinu, govore psiholozi. “Kad...
- Advertisment -