Što znači Ministarstvo demografije u službi radikalno desne stranke

I samo tako, gotovo je. Od izbora je prošao 21 dan dok se nije dogovorila nova Vlada. Jučer su ju dogovorili (ne)očekivano – HDZ i Domovinski pokret. Na sastanku pregovaračkih timova postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine i u vezu strukture nove Vlade. Domovinski pokret – koji se kleo da neće s ‘korumpiranim HDZ-om’ – prodao se za tri ministarstva.

Penavinom DP-u pripast će Ministarstvo poljoprivrede, iz Ministarstva gospodarstva izdvojit će se resor energetike koji ide u ruke DP-u te je u planu osnivanje Ministarstva demografije. DP će u tom resoru dati i svog ministra i potpredsjednika Vlade za demografiju. Povrh toga, imat će i poziciju potpredsjednika Sabora te niz državnih tajnika čiji točan broj još nije definiran, a spekulira se o njih 10 ili 11.

Novi udar na reproduktivna prava?

U redovima kritičara Domovinskog pokreta postoji opravdani strah da bi Ministarstvo demografije u službi radikalno desne stranke moglo značiti novi pokušaj zabrane pobačaja u Hrvatskoj, ‘zapakirano’ pod demografsku mjeru.

Podsjećamo, u programu Domovinskog pokreta istaknuto je da se Domovinski pokret zalaže za “zaštitu života” od začeća do prirodne smrti u najvećoj mogućoj mjeri. Drugim riječima – žele ograničiti pravo žena na izbor. Pod krinkom “zaštite života” krije se opresijska mjera po prava i živote žena. Kako piše aktivistički kolektiv poznat pod pseudonimom Grof Darkula, ako stranke klerikalne i radikalne desnice oforme novu vladajuću većinu (što se upravo događa) to za žene znači srozavanje svega postignutog u borbi protiv rodno uvjetovanog nasilja, kao i ulazak ultra-konzervativnih aktivista bliskih tim strankama u razne državne institucije.


Pročitajte više: Domovinski pokret treća politička snaga. 5 razloga zašto je vrijeme za ozbiljnu brigu


Žele zaustaviti iseljavanje – selektivno, čini se?

U dijelu programa naslovljenom “Strategija demografskog oporavka i zaštita obitelji” DP je predložio mjere kojima žele zauzdati daljnje iseljavanje stanovništva, raspisali su i pronatalitetne mjere, a pažnja je posvećena i otklonu od rodne ideologije i ideje „odrasta“.

Između ostalog, predlažu povećanje kapaciteta za smještaj trudnica i mladih majki. Zalažu se za zakonodavne promjene u smjeru pojednostavljenja procedure posvojenja i promoviranja udomiteljstva, ali – to ne vrijedi i za homoseksualne parove. Oni, smatra DP, nemaju pravo raditi na nužnom popravku demografske slike Hrvatske. Naime, DP je u program stavio i potpunu zabranu posvajanja i udomljavanja djece homoseksualnim parovima bez iznimki. Tu je i potpuna zabrana usvajanja djece iz tzv. Trećih zemalja.

Također, financijski će se poticati sklapanje braka poreznim olakšicama za novosklopljene brakove u razdoblju od barem jedne godine. To im je jedna od mjera zauzdavanja daljnjeg iseljavanja stanovništva. Nejasno je hoće li se ova odredba odnositi samo na brak – koji je Ustavom definiran kao životna zajednica žene i muškarca – ili i na životna partnerstva osoba istog spola čije je sklapanje definirano Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola. Tek je za vidjeti kako će mjera zaživjeti – i hoće li uopće. I hoće li ta demografska mjera obuhvatiti i LGBT zajednicu ili pak njihovo iseljavanje DP-u nije krucijalno.


DISCLAIMER: Čak 20 milijuna žena nema pristup svim aspektima zdravstvene skrbi, odnosno sigurnom i legalnom pobačaju. U nekim zemljama EU – poput Austrije i Hrvatske – žene se suočavaju s financijskim preprekama koje im onemogućuju pristup pobačaju. U zemljama poput Italije i Španjolske pobačaj nije dostupan zbog nedostatka pružatelja usluga, a žene iz Poljske i Malte umiru radi nedostupnosti pobačaja. Pravo na pobačaj je ljudsko pravo, a pristup njemu temeljna zdravstvena zaštita. Inicijativa My Voice, My Choice koja se zalaže za siguran i dostupan pobačaj u Europi, može se podržati na linku.

Foto: Canva / Dp.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

početak jeseni savjeti

Teško vam pada početak jeseni? Niste jedini. Evo kako izdržati kraj...

Ako osjećate psihološki pad na kraju ljeta, niste jedini. Za mnoge ljude ljeto ima nostalgičnu i emocionalnu težinu, govore psiholozi. “Kad...
- Advertisment -