Vodič za europske izbore: sve što trebate znati na jednom mjestu

Oko 373 milijuna Europljana od 6. do 9. lipnja ima pravo izaći na birališta i izabrati 720 članova novog saziva Europskog parlamenta. Tu dužnost mogu ispuniti i stanovnici Hrvatske 9. lipnja. Zanimljivo je da je za ove izbore cijela Hrvatska jedna izborna jedinica što znači da birači diljem zemlje i u inozemstvu biraju između istih lista kandidata. Donosimo vodič za glasovanje kako biste se više upoznali s važnosti izlaska na europske izbore te ispunili svoju građansku dužnost.

Što je Europski parlament?

Europski parlament jedina je europska institucija koju izravno biraju građani. Kao takva jedina izravno odgovara građanima i može pozivati druge institucije na odgovornost kako bi osigurala transparentnu i demokratičnu Europu.

Koliko zastupnika_ca biramo i tko ulazi?

Biračko pravo, kao i na svim drugim izborima u zemlji, imaju stariji od 18 godina. Od ukupno 720 zastupnica i zastupnika novog saziva, Hrvati biraju njih 12. To znači da će svaka politička stranka trebati dobiti najmanje 8,33 posto glasova da bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu.


Pročitajte više: Izišle statistike: Kod Kolakušića prevladavaju žene, a šest ih je nositeljica listi


Kako glasovati?

Hrvatska koristi sustav preferencijalnog glasovanja. Tako će birači na glasačkom listiću osim rednog broja ispred naziva kandidacijske liste moći zaokružiti i rednoj broj ispred imena i prezimena kandidata kojem daju preferirani glas. Naravno, time taj kandidat ima veću šansu da bude izabran.


Pročitajte više: Ovih šest žena nositeljice su listi za EU izbore.


Što ako nisam u mjestu prebivališta?

Svi koji 9. lipnja neće biti u mjestu prebivališta mogu do 29. svibnja podnesti zahtjev za glasanje van mjesta prebivališta.

Što ako sam u inozemstvu?

Ako nemate e-osobnu u inozemstvu ili planirate glasati na mjestu izvan vašeg prebivališta u inozemstvu, potrebno je prijaviti se hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu. Ako imate prebivalište u Hrvatskoj, a želite glasati na biračkom mjestu u inozemstvu, morat ćete izvršiti odgovarajuću registraciju kod nadležnog tijela u Hrvatskoj ili u hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu. Obrazac za prijavu i daljnje informacije o registraciji dostupne su na stranici Ministarstva pravosuđa i uprave i Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske.

Građani EU-a u Hrvatskoj moraju se registrirati pri nadležnom upravnom tijelu po mjestu prebivališta najkasnije 30 dana prije dana održavanja izbora. Hrvatski državljani koji prebivaju i glasaju u inozemstvu imaju rok za registraciju 10 dana prije izbora. Rok od 10 dana prije izbora je i za hrvatske državljane koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele glasovati u inozemstvu ili na nekom drugom biračkom mjestu.

Kao i na drugim izborima, online glasanje, glasanje preko pošte ili opunomoćivanje druge osobe da glasa umjesto vas nije dopušteno. No, ako ste u nemogućnosti pristupiti biračkom mjestu, o tome se mora obavijestiti birački odbor. Tada će vas posjetiti najmanje dva člana biračkog odbora i omogućiti vam glasanje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

početak jeseni savjeti

Teško vam pada početak jeseni? Niste jedini. Evo kako izdržati kraj...

Ako osjećate psihološki pad na kraju ljeta, niste jedini. Za mnoge ljude ljeto ima nostalgičnu i emocionalnu težinu, govore psiholozi. “Kad...
- Advertisment -