Izišle statistike: Kod Kolakušića prevladavaju žene, a šest ih je nositeljica listi

Objavljene su statistike hrvatskih kandidatura za Europski parlament i raduje nas vidjeti pozitivan trend u pogledu ravnopravnosti spolova. Ipak, i dalje su rijetke liste na kojima je više žena.

Svi zadovoljili kvotu

Od ukupno 25 lista (23 stranačke liste i dvije kandidacijske liste grupe birača) i okruglih 300 kandidata, žena je 139, a muškaraca 161. U pravilu su muškarci neznatno stariji, u prosjeku imaju 50 godina, a žene ne puno manjih 49.

Najmlađa kandidatkinja je 2005. godište, riječ je o Gabrijeli Martić koja je kandidirana ispred Stranke Ivana Pernara. Najstarija je ORaH-ova Nada Dominić Netz koja je 1941. godište. Pohvalno je i da sve stranke zadovoljavaju kvotu od minimalno 40% kandidata podzastupljenog spola.

Tek četiri liste imaju među svojim kandidatima više žena nego muškaraca. To su stranke Možemo!, Kandidacijska lista Nine Skočak, Kolakušićeva stranka Pravo i pravda te Pokret za životinje. Sve one imaju 7 žena od ukupno 12 kandidata.

Koalicija na čelu sa SDP-om, Radnička fronta, HSU, OraH koalicija i Stranka Ivana Pernara imaju po šest žena, a ostalih 16 lista ima tek zadovoljen minimum od 5 žena (40% podzastupljenog spola).


Pročitajte više: Ova tri Hrvata upravo su nas osramotila u Europskom parlamentu


Broj žena u porastu, šest je nositeljica listi

U posljednjih 10 godina vidljiv je pozitivan trend kad je u pitanju broj hrvatskih kandidatkinja za Europski parlament. Ove godine imamo 46% žena, 2019. bilo ih je 41%, 2014. 34% žena i 2013. 38% žena.

Izvor: Stranice DIP-a

Od ukupno 26 listi, na njih šest nositeljice su žene. Nositeljica liste Hrvatske stranka umirovljenika je Ema culi, nositeljica liste Javno dobro je Vladimira Mascarelli, Odlučnost i Pravednost predvodi Karolina Vidović Krišto, radničku frontu Katarina Peović, koaliciju na čeku sa SDP-om Biljana Borzan, a Nina Skočak je nositeljica vlastite kandidacijske liste grupe birača.

Izbori za Europski parlament

Europski izbori u Hrvatskoj održat će se 9. lipnja 2024.. Birači u Hrvatskoj će izabrati 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu. Lista kandidata mora osvojiti najmanje 5% glasova kako bi sudjelovala u diobi mandata u Europski parlament. U praksi, budući da je u Europskom parlamentu iz Hrvatske 12 zastupnika, svaka politička stranka trebat će dobiti najmanje 8,33% glasova kako bi osigurala jedno mjesto u Parlamentu.

Foto:

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

početak jeseni savjeti

Teško vam pada početak jeseni? Niste jedini. Evo kako izdržati kraj...

Ako osjećate psihološki pad na kraju ljeta, niste jedini. Za mnoge ljude ljeto ima nostalgičnu i emocionalnu težinu, govore psiholozi. “Kad...
- Advertisment -