Ovo nam je novi najdraži meme. Kužite ga?

S društvenih mreža često izranjaju memovi koji nisu samo smiješni, već i duboko provokativni. Jedan takav primjer je meme koji je ovih dana postao viralan, a koji prikazuje ustrijeljenog muškarca i ženu koja na njegov poziv u pomoć ironično odgovara: “Sigurno si htio biti upucan jer nisi nosio pancirku.”

Na prvi pogled, ovaj meme može izgledati samo kao obična šala, ali njegova suština seže dublje od toga. U stvarnosti, ovaj humoristički prikaz nosi sa sobom ozbiljnu poruku o društvenom odnosu prema seksualnom nasilju i krivnji žrtve.

Obrnuta logika

Autor(ica) memea subverzivno naglašava apsurdnost optužbi i predrasuda koje često prate slučajeve seksualnog nasilja. Ideja da bi netko mogao biti kriv za svoje vlastito stradanje zbog odjeće koju nosi ili ponašanja koje iskazuje ne samo da je iracionalna, već i opasna.

Parodirajući logiku koja stoji iza takvih tvrdnji, ovaj meme nas poziva na promišljanje o štetnim stereotipima i predrasudama koje još uvijek postoje u našem društvu. Meme tako postavlja situaciju u kojoj je prozivanje žrtve seksualnog nasilja ili uznemiravanja radi odjeće koju je imala na sebi jednako nelogično kao i pozivanje na odgovornost propucane osobe jer nije nosila pancirku.


Pročitajte više: Hrvatska rastura po broju potpisa ove inicijative. Od nas bolja samo


Stvarnost daleko od šale

Nažalost, stvarnost je daleko od šale. Prema istraživanjima, veliki broj slučajeva seksualnog nasilja ostaje neprijavljen ili nedovoljno istražen zbog straha od osude, krivnje i reviktimizacije žrtava. Ovakav stav prema žrtvama seksualnog nasilja produbljuje njihovu traumu i sprječava ih da potraže podršku i pravdu. Stoga dolazi do tužnih statistika koje govore:

  • od 10 silovanja, samo jedno će biti prijavljeno
  • svaka peta žena tijekom života će doživjeti pokušaj silovanja ili silovanje
  • čak 91% žena koje su doživjele silovanje nisu to nikome rekle kada im se nasilje
  • dogodilo

Tri su osnovne grupe razloga neprijavljivanja seksualnog nasilja: osobni razlozi, nedostatna podrška za žrtve te strah od prijave i sudskog postupka. Mali broj prijava tako stvori lažni osjećaj da se radi o oblicima nasilja koje su iznimno rijetki. Utječe to i na rad pravosudnog sustava (provođenje postupka, osuda i kazna), rezultira i malim brojem servisa za pomoć i podršku žrtvama kao i nedostatkom terapijskih programa za rad s počiniteljima, a na kraju krajeva tako se ne potiču druge žrtve da prijave nasilje pa broj prijava ostaje mali. I vrtimo se u krug.

Ovaj meme nas podsjeća da je vrijeme da promijenimo način na koji razmišljamo o seksualnom nasilju. Umjesto optuživanja žrtava, trebamo raditi na stvaranju sigurnog okruženja u kojem se žrtve osjećaju podržano i osnaženo da progovore o svojim iskustvima. Trebamo prestati kriviti odjeću, ponašanje ili bilo koji drugi faktor koji bi mogao sugerirati “provokaciju” jer nasilje nikada ne može biti opravdano.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -