Ovo su najtraženiji sezonski poslovi 2024.. Što očekuju radnici, a što poslodavci?

Proljeće je u punom jeku, a to znači da smo itekako „zagazili“ u pripreme za novu turističku sezonu. Potraga za radnicima traje već mjesecima, a sve poslodavce brinu iste brige – kako privući sezonske radnike? U prva četiri mjeseca ove godine na portalu MojPosao objavljeno je više od 2000 oglasa za sezonsko zapošljavanje. Jednako kao i prošle godine u isto vrijeme. Za svoj sezonski rad ovogodišnji sezonci mjesečno očekuju i veću plaću nego lani. Ovo je samo jedan od trendova kad je riječ o sezonskom zapošljavanju u 2024. godini. Sve nam ih je otkrila Melita Jagić, analitičarka u MojPosao.

Koliko ćete morati platiti sezonskog radnika?

Tradicionalno najtraženija zanimanja su konobar, barmen, kuhar, trgovac, prodavač i pomoćni radnik u kuhinji.

U istraživanju o visini plaća, koje je prevela MojaPlaća, otkriveno je da ovogodišnji sezonci za svoj sezonski rad mjesečno očekuju minimalno 1307 eura neto. To je 6 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Mjesečna primanja, naravno, ovise i o vrsti posla kojeg rade:

  • Konobari u prosjeku očekuju mjesečnu plaću od 1.408 eura.
  • Kuhari bi za svoj rad htjeli dobiti minimalno 1.482 eura.
  • Sobari i sobarice mjesečno u prosjeku očekuju minimalno 1.145 eura.
  • Recepcioneri  smatraju da bi za svoj rad trebali ostvariti minimalno 1.259 eura.
  • Prodavači u prosjeku očekuju plaću od 1.105 eura.
  • Skladištari u sezoni očekuju 1.050 eura.
  • Pomoćni radnik u kuhinji očekuje 1.322 eura.

Pročitajte više: Promjena stila vođenja je odgovor na nedostatke radne snage; Kako zaposliti i zadržati najbolje potencijale?


A što očekuju poslodavci?

U prva četiri mjeseca u djelatnosti Turizma i ugostiteljstva prosječna mjesečna neto plaća iznosila je 1139 eura, što je 10 posto više nego prošle godine. U odnosu na prosječnu hrvatsku plaću (bez obzira na djelatnost), u Turizmu je plaća 11 posto niža. U 2023. u prva četiri mjeseca plaće u turizmu bile su 12 posto niže od opće plaće. Ukupna prosječna neto plaća je u odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju narasla za 9 posto, što znači da su plaće u Turizmu „mrvicu više rasle nego opći prosjek“, objašnjava Jagić.

Najviše sezonskih radnika traži se u županijama:

Izvor: MojPosao

A što traže poslodavci? U 34 posto oglasa traži se poznavanje jezika, i to najviše engleskog, zatim njemačkog te talijanskog. U 35 posto oglasa traži se prijašnje radno iskustvo, i to u prosjeku 1,6 godina. U 71 posto oglasa traži se stručna sprema, odnosno u 29 posto oglasa poslodavcima to jednostavno nije bitno. Kod onih koji zahtijevaju, prevladava KV i SSS.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

početak jeseni savjeti

Teško vam pada početak jeseni? Niste jedini. Evo kako izdržati kraj...

Ako osjećate psihološki pad na kraju ljeta, niste jedini. Za mnoge ljude ljeto ima nostalgičnu i emocionalnu težinu, govore psiholozi. “Kad...
- Advertisment -