Svjetski je dan slobode medija, a u Hrvatskoj slobode sve manje

Danas je Svjetski dan slobode medija. Svake se godine obilježava 3. svibnja kako bi se podsjetilo na slobodno novinarstvo i slobodu medija koja je ključna za očuvanje demokratskog društva. Slobodni mediji, kao četvrta vlast, važni su za politički sustav svake države, no vrlo se često susreću s nasiljem, prijetnjama i cenzurom. Povodom obilježavanja ovog dana, iz Sindikata novinara Hrvatske poručili su da se ove godine on obilježava s gorčinom i strepnjom.

“Novinari su izloženi prijetnjama, napadima, cenzuri i pritiscima od strane različitih političkih i korporativnih interesa, neutemeljenim SLAPP tužbama. Sloboda izražavanja se sužava, a novinarska neovisnost se često dovodi u pitanje. I upravo zato borba za slobodu medija postaje još važnija, ali i zahtjevnija”, ističu iz SNH-a.

Loša radnička prava, lex AP, prijetnje…

U Hrvatskoj je, ističu, sloboda medija trenutno posebno ugrožena donošenjem tzv. Lex AP-a. To je još jedan zakon kojim se pojačava pritisak na slobodan rad novinara, umjesto da osigura okvir za jačanje pluralizma. To je samo ‘točka na i’ premijerova pokazivanja nepoštovanja i nepoznavanja rada novinara, tvrde.

Iz SNH-a naglašavaju i problem radničkih prava u medijima, za koja šire mase ni ne znaju koliko su zapravo – loša. Novinarska su radnička prava često zanemarena, a posebice danas kad se mediji suočavaju s izazovima poput ekonomske nestabilnosti, prekarnog rada i pritisaka korporativnih interesa. Mnogi novinari rade bez poštenih ugovora o radu, bez adekvatne zaštite, bez kolektivnih ugovora, a takvo je stanje i u nekim od najvećih redakcija u zemlji.

Hrvatska je na Indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF) pala s 42. na 48. mjesto. Oni upozoravaju da hrvatska vlada ne štiti novinare protiv SLAPP tužbi i prijetnji organiziranog kriminala.

“I sama vlada predstavlja prijetnju medijskim slobodama”, pišu iz RSF-a, a spominju i Lex AP.


Pročitajte više: Na Dan slobode medija prisjećamo se prve hrvatske novinarke koju su zbog feminističkih stavova mrzili muški kolege


Novinari nastavljaju svoju borbu

Reporteri bez granica ističu i da je vlasništvo hrvatskih medija grupirano i da se nastavlja miješanje vlade u upravljanje Hrvatskom radiotelevizijom. Kažu i kako “raditi kao novinar u Hrvatskoj može biti opasno”. Ponajviše se to odnosi na one novinare koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine te su često mete uznemiravanja, najviše na lokalnoj razini.

RSF piše i kako političari i poduzetnici redovito koriste SLAPP tužbe kako bi obeshrabrili novinare da istražuju njihove aktivnosti. Organizacija tvrdi da je pandemija financijski ugrozila medije zbog čega medijske kuće sve više pristaju na partnerstva s vladom u organizaciji događaja i zbog toga se sumnja u njihovu neovisnost. Podrška vlasti medijskim sloboda diljem svijeta pada, stoji u izvješću.

Svake se godine iznova nadamo da će se stvari promijeniti, krenuti nabolje, da se novinari neće morati boriti sa stvarima s kojima se bore. Unatoč prijetnjama, vrijeđanjima i nepoštivanju od strane političara, ali i građana, novinari nastavljaju svoju borbu protiv nepravde.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

početak jeseni savjeti

Teško vam pada početak jeseni? Niste jedini. Evo kako izdržati kraj...

Ako osjećate psihološki pad na kraju ljeta, niste jedini. Za mnoge ljude ljeto ima nostalgičnu i emocionalnu težinu, govore psiholozi. “Kad...
- Advertisment -