Žene na tržištu rada – imaju 11 posto niže plaće od muškarca

Tridesetak članica BPW Pula okupilo se u petak 27.5.kako bi obilježile svjesnost o nejednakim plaćama muškaraca i žena. Predsjednica dr.sc. Alida Perkov objašnjava da je Equal pay day  preporuka Europske komisije, a na inicijativu BPW Europe.

Žene zarađuju 11 posto manje

Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku zaposlene žene u Hrvatskoj u prosjeku imaju oko 11 posto niže plaće od muškarca. U prosincu 2021. žene su u prosjeku zarađivale 6999 kuna, a muškarci 523 kune više, odnosno 7522 kune. Na razini Europske unije razlika je još izraženija i kreće se oko 13 posto. Visina plaća u Hrvatskoj   ovisi i o djelatnosti, a kako žene čine većinu zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu, trgovini, tekstilu i ostalim uslužnim djelatnostima, tako su i njihove plaće niže. 


Pročitajte više: Princ na bijelom konju ne postoji, ne treba nam spasitelj, vrijeme je da same prevladamo razlike u plaćama


Neravnopravnost žena na tržištu rada

Muškarci u financijskom sektoru zarađuju oko 11.500 kuna neto na mjesec, a žene oko 9 tisuća. U javnoj upravi te u obrazovanju muške su plaće oko 1300 kuna više od ženskih,  zbog toga što su muškarci češće na vodećim pozicijama. To se u konačnici očituje i u  mirovinama : u Hrvatskoj je mirovina žena za 28% manja od muškaraca.
BPW Pula se pridružuje  kampanji za podizanje svijesti i pružanje informacija o jednakim plaćama za rad  jednake vrijednosti, ciljajući posebno poslodavce, posloprimce i/ili njihove predstavnike, kao i strane uključene u kolektivne pregovore. Također očekujemo veće uključivanje žena u procese kolektivnih pregovora o plaćama.

Nejednak pristup prilikama zapošljavanja

Mnogo je pokazatelja koji ukazuju na neravnopravnost žena na tržištu rada: niska stopa radne aktivnosti, nejednak pristup prilikama zapošljavanja, rodno uvjetovana segregacija, jaz u plaćama, nepravedan mirovinski sustav i sl. Posljedica je to tradicionalnih rodnih predrasuda i stereotipa te rodne diskriminacije koji smještaju žene na manje plaćene poslove, niže hijerarhijske pozicije, opterećuju kućanskim poslovima i brigom o obitelji, a rad koji obavljaju bilo u kućanstvu bilo na poslu se omalovažava. Žene i muškarci kreću s različitih početnih pozicija na tržište rada, što se dalje reflektira na visinu plaće, mirovine, hijerarhijsku poziciju i uvjete rada.


Pročitajte više: Veća razlika u plaćama za žene na vodećim pozicijama


Equal Pay day

S tim ciljem BPW Pula organizirala je simboličnu manifestaciju: Equal Pay day u petak, 27.5.2022. s početkom u 18 sati. Obzirom da se Dan jednakih plaća obilježava crvenom bojom, događaj je započeo obilaskom Pule crvenim autobusom Pula City Tour, nakon čega su se članice i partnerske udruge okupile u hotelu Amfiteatar.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

početak jeseni savjeti

Teško vam pada početak jeseni? Niste jedini. Evo kako izdržati kraj...

Ako osjećate psihološki pad na kraju ljeta, niste jedini. Za mnoge ljude ljeto ima nostalgičnu i emocionalnu težinu, govore psiholozi. “Kad...
- Advertisment -