Najmlađa milijarderka u Americi, kojoj se sudilo zbog prijevare i urote, osuđena u 4 od 11 točaka optužnice

Najočekivanije suđenje prošle godine, ono najmlađoj milijarderki koja se proslavila zbog prijevare i lažiranja, odgođeno je zbog rođenja njenog djeteta. No svega nekoliko dana nakon Nove godine suđenje je ipak održano i zaključeno – Elizabeth Holmes proglašena je krivom u četiri od jedanaest točaka optužnice.

Dvadeset godina zatvora i novčana kazna

Optužnica se sastojala od devet stavki prijevare temeljene na činjenici da je Theranos ljudima poštom slao krvne testove s falsificiranim rezultatima. Osim toga, u optužnici stoje i dvije stavke urote. Presudom je proglašena krivom u 4 točke, među kojima se jedna odnosi na prijevaru investitora, a tri na takozvanoj ‘wire fraud’ odnosno žičana prijevara usmjerena prema nekolicini specifičnih investitora. Dobila je 20 godina zatvora, uz kaznu od 250.000$ po svakoj stavki osude.


Pročitajte više: Elizabeth Holmes – kako je ‘propala’ studentica postala milijarderka


Velika nada ženskog poduzetništva i moderne tehnologije

Sada 37-godišnja Elizabeth Holmes proslavila se kada je sa samo 19 godina osnovala startup tvrtku Theranos. Privatna korporacija u području medicinske tehnologije očarala je svijet otkrićem da je razvila tehnologiju koja može na temelju svega nekoliko kapi krvi napraviti kompletnu krvnu sliku i trenutno detektirati bolesti za koje se još i danas prolaze mnogobrojne pretrage. Kad je 2003. Holmes osnivala tvrtku priču je započela inspirativnom pričom o ljudima koji se boje igle, a među kojima je bila i ona sama. Preokret se dogodio 2013. kad je plasirana priča o revolucionarnoj tehnologiji.


Pročitajte više: Elizabeth Holmes nakon teških optužbi predstavila nove projekte Theranosa


Ta nevjerojatna tehnologija odmah je privukla veliku pažnju javnosti, ali i investitora koji su krenuli u nesnosna ulaganja. Elizabeth je ubrzo postala jednom od najbogatijih, ali i najpoznatijih žena svijeta. Tehnologija, brzo se ispostavilo, nije ni mogla ugledati svjetlost dana jer Theranos jednostavno nije imao dovoljno kapaciteta da ju razvije, a vjeruje se da općenito nije mogla biti razvijena jer se temelji na neistinitim riječima i praznom obećanju. Forbes ju je 2015. godine proglasio najmlađom i najbogatijom self-made milijarderkom u Americi. Iste godine Wall Street Journal objavljuje niz novinarskih tekstova i podiže sumnju u prevaru, da bi 2018. bile podignute optužnice. Suđenje je počelo tek u kolovozu 2021. godine, prvo odgođeno zbog pandemije, a nakon toga zbog visokog stupnja trudnoće Elizabeth koja je trebala roditi. Suđenje je održano 3. siječnja 2022. godine.

Foto: Canva/ Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

početak jeseni savjeti

Teško vam pada početak jeseni? Niste jedini. Evo kako izdržati kraj...

Ako osjećate psihološki pad na kraju ljeta, niste jedini. Za mnoge ljude ljeto ima nostalgičnu i emocionalnu težinu, govore psiholozi. “Kad...
- Advertisment -